skip to Main Content

В район „Илинден“ се проведе информационно събитие по проект „Виртуално-художествени решения за справяне с проблемите от хуманитарната криза, вследствие на войната в Украйна и дейности за постигане на равенство между половете“, финансиран по програма „Европа“ 2023 г.

IMG_8682

На 10.10.2023 г. НЧ „Г. С. Раковски – 1925“ бе любезен домакин на информационно събитие, организирано от Фондация „ХЕЛП“ в партньорство с Район „Илинден“ по проект „Виртуално-художествени решения за справяне с проблемите от хуманитарната криза, вследствие на войната в Украйна и дейности за постигане на равенство между половете“, финансиран по програма „Европа 2023“.

Събитието беше със свободен достъп за гражданите, а целевата група на проекта бяха служители от Районна администрация „Илинден“ и представители на районните детски градини, училища и читалища.

flierhelp

Сред участниците в събитието бяха Галя Минчева – зам.-кмет на Район „Илинден“, Мариян Живков – секретар на района, Мая Петрова – директор на ДГ № 179 „Синчец“, Анелия Дудова – директор на ДГ № 153 „Св. Троица“ и др.

Събитието бе открито с представяне на проекта и лекция на Ефемия Фард (адвокат от Софийска адвокатска колегия и режисьор) на тема „Равенство между половете – документалното кино, художествена форма за справяне със социалното заболяване насилие над жените“. Бяха излъчени отличените с множество награди филми „Майка съм“ и „Контролирани глътки въздух“, чиито режисьор е г-жа Фард. През призмата на киното като изкуство и късометражните филми бяха разгледани и разисквани едни от най-наболелите и трудно смилаеми теми на нашата съвременност – домашното насилие над жени и деца и равенството между половете.

В хода на събитието бе представен и новият документален филм „Код Украйна“ по режисура на г-жа Фард и лекция на преподавателя от Нов български университет Стефан Бояджиев, свързана с  различните измерения на хуманитарната криза – резултат от войната в Украйна.

Като крайъгълен камък в събитието младите активисти Джоузеф Фард и Стефан Шахънов позиционираха прототип на робот и панел с многоекранни интерактивни решения, които впечатлиха аудиторията със своята иновативност и изключителен потенциал да подпомогнат институциите в борбата с насилието и да превърнат София в първия „smart city“ в света.

В края на събитието г-жа Минчева поздрави г-жа Фард за нейната инициатива и кураж да се посвети на темата за насилието и равенството между половете – задача, колкото предизвикателна и тежка, толкова и благородна. Г-жа Минчева благодари за възможността именно Район „Илинден“ да е сред първите райони, видели София като „smart city“ в обозримото бъдеще.

Събитието приключи с разисквания и с общото разбиране, че колкото повече се говори по конкретните проблеми, толкова по-бързо ще се стигне и до техните решения.

Лого-проект-Фондация Хелп. 27.09

Back To Top
Skip to content