skip to Main Content

Район „Илинден“ отбеляза 185 години от рождението на Ернест Солвей – основателя на Захарна фабрика

IMG-6739

На 26. април т.г. Районна администрация „Илинден“, в партньорство с ГС „Епископ Йосип Щросмайер“, НЧ „Епископ Йосип Щросмайер – 2009“ и „Солвей Соди“ АД тържествено отбеляза 185 години от рождението на белгийския учен-химик, индустриалец и филантроп Ернест Солвей (16.04.1838-26.02.1922) – основател на Захарната фабрика в София.

Същевременно бяха чествани и 5 години от освещаването на паметника на Солвей в парк „Света Троица“, построен по проект на скулптура Светлин Николов (учител по изобразително изкуство в 3. СУ „Марин Дринов“) и издигнат по инициатива на Трифон Павлов – председател на ГС „Епископ Йосип Щросмайер“ и секретар на НЧ „Епископ Йосип Щросмайер – 2009“, с финансовата подкрепата на „Солвей Соди“ АД.

С изграждането на най-голямото за времето си промишлено предприятие у нас – Захарната фабрика, открита на 28.11.1898 г., Ернест Солвей полага основите на модерната индустриализация, не само в България, но и в цяла Европа. Той е първият индустриалец в света, който въвежда 8-часов работен ден и пенсии за своите работници при навършването на определена възраст, с което показва изключително прогресивно за времето си мислене.

Сред официалните гости бе посланикът на Белгия НП Фредерик Мьорис.

Кметът на район „Илинден“ Иван Божилов поздрави Спирос Номикос – изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД по случай 185-тата годишнината от рождението на патрона им и 160-тата годишнина от изнамирането на содата и основаването на акционерното дружество. Г-н Божилов благодари на г-н Номикос за огромния принос на Солвей в развитието на българската икономика от основаването на Захарната фабрика до днес, когато „Солвей Соди“ АД вече е един от най-големите инвеститори в България, като пожела на дружеството все така устойчиво развитие в бъдеще време и нови ползотворни контакти.

По време на събитието г-н Божилов връчи плакет на г-н Трифон Павлов за неговия изключителен принос в опазването, възраждането и социализирането на българското културно-историческо наследство, не само на територията на Район „Илинден“, но и в цяла България.

Годишнината премина с тържествено поднасяне на венци и цветя пред паметника на Ернест Солвей и приключи с малък коктейл, съпроводен с разговори за бъдещи съвместни културни инициативи.

Back To Top
Skip to content