skip to Main Content

Решено! Галерия на открито и алея в памет на Ани и Явор в парк „Света Троица“

Capture-decran-2024-04-14-a-17.57

2113231251

На 26.07.2024 г., Столичният общински съвет с огромно мнозинство от всички политически сили взе решение в парк „Света Троица“ да бъде изградена галерия на открито и именувана алея в памет на Ани и Явор, които загубиха живота си на пешеходна пътека на бул. Сливница на 8 май 2023 г.

Инициативата на Фондация „Ани и Явор: Ключът е любовта“ намери сърдечна подкрепа от д-р Емил Бранчевски и районната администрация от самото начало. След множество протести, панихида по повод годишнината от гибелта на младите творци, изложба и концерт „Ключът е любовта: Светът през очите на Ани и Явор“ в Градската градина пред НТ „Иван Вазов“ през април 2024 г., съпричастността най-накрая намери реализация и изкуството ще има свой нов дом под звездите.

Творбите на загиналите млади хора ще бъдат изложени на 10 броя двустранни постамента, а в бъдеще галерията ще дава изява и на други талантливи млади художници и визуални артисти. Целта на добротворческото начинание е да бъдат споделени идеите, страстите и усещанията на Явор и Ани, за да се съхрани жива паметта за тях чрез изкуството им. Галерията ще напомня, че такива убийства не бива да се повтарят, а пътната безопасност е битка, в която всички граждани имат отговорността да участват.

Сред вносителите на доклада е адв. Христо Копаранов – общински съветник, пряко отговарящ за район „Илинден“.
За реализацията на проекта от бюджета на Дирекция „Култура“ на Столична община се осигуряват средства в размер на 23 832 лв. До края на годината постоянната галерия трябва да е готова, планира се първото събитие да е фотографска изложба.

Back To Top
Skip to content