skip to Main Content

Народно читалище "Роден край - 1931"

Народно читалище „Роден край – 1931“ е учредено през далечната 1931 г. от група ентусиасти, бежанци от Егейска Македония, начело с поета Кирил Манасиев. Открита е библиотека със сбирка от дарени книги . Основани са китаро-мандолинен оркестър, театрална група, детски хор, акордеонен оркестър и други.

Читалището се превръща за кратко време в духовен и културен център на квартал „Гевгели”. Провеждат се детски утра, концерти, вечеринки, обсъждат се книги.

Дейността от създаването му до днес е насочена към съхраняване и популяризиране на народните традиции и задоволяване на културните, образователни, социални и информационни потребности на жителите на района от всички възрасти. През последните 15 години читалището е спечелило и работило по разнообразни проекти на международни и национални програми. Въвеждат се нови съвременни форми за работа с деца, младежи и възрастни.

Дейността на НЧ „Роден край – 1931” е разнообразна – школи по изобразително изкуство и керамика, по пиано и синтезатор, детско студио по анимация, детски модерен балет „Меги денс”, курсове за подготовка на кандидати за училищата по изкуствата, английски език, йога, клуб по народни танци „Беломорие”. Библиотеката на читалището предоставя на своите читатели богат библиотечен фонд от над 22 000 тома разнообразна литература, с възможност за ползване на електронен каталог и интернет.

Възпитаниците на НЧ „Роден край – 1931” са носители на много награди от национални и международни фестивали и конкурси.
Читалището организира и участва в разнообразни концертни прояви и изложби на районно ниво, по повод всички големи християнски и светски празници – Великден, 3-ти март, 24-ти май, Международния ден на детето 1-ви юни, Илинден, Деня на София 17 септември, Деня на народните будители, Коледа и други.
За активната си културно-просветна дейност читалището е наградено с орден „Кирил и Методий” II-ра степен.

адрес: кв. „Гевгелийски”, ул. „Попчево” № 20
телефон / факс:
 02 / 822-32-28
web:
 www.rodenkrai-1931.org
e-mail: 
roden_kraj@abv.bg

roden-krai-1
roden-krai-2

Народно читалище "Георги Сава Раковски - 1925"

Нароодно читалище „Г. С. Раковски – 1925“ е основано на 17 октомври 1925 г. Внушителната сграда, в която се помещава читалището е построена с физическата помощ и дарителството на съкварталци и граждани на Столицата. В строителството му, което приключва в средата на 1952 г., са положени 7000 доброволни трудодни. Открито е на 13 юли същата година.

Читалището – център на духовност и култура, съхранява богатите културни традиции на българския народ и е място, където всеки – без разлика на пол, възраст, партийна, политическа, етническа и религиозна принадлежност – може да реализира таланта си, да се обучава в желана форма, предоставяна от читалището или да ползва богатия книжен фонд на читалищната библиотека.

Гордост за читалището са престижните му състави: модерен балет „Домино”, школа по спортни танци „Ел Ниня”, школата по класически балет „Ева”, вокално-инструментален ансамбъл за стари градски песни, народни и песни на народите – „Незабрава“, ателие по рисуване за деца и възрастни „Захари Зограф”, музикална школа с класове по пиано, китара, ударни инструменти, перкусионен състав „София“ и други.

адрес: ж.к. „Света Троица”, ул. „Варна” № 3
телефон: 02 / 822-07-34
web:
www.rakovski-ilinden.bg
e-mail: 
ilinden.rakovski@dbv.bg

nch-rakovski-1
nch-rakovski-2

Народно читалище "Горе Делчев - 1927"

Народно читалище „Гоце Делчев – 1927“ е построено в началото на миналия век с доброволен труд, дарения и много ентусиазъм и родолюбие от българи, родом от Солун, Гевгели и Велес.

За създаването на библиотечния фонд са събирани средства от вечеринки, организирани в малкото салонче на читалището, където са се събирали младежи, изнасяли са сказки и здравни беседи.

След разрушаването на голямата сграда, читалището, въпреки трудностите, развива своята дейност в малката първоначално построена библиотека, станала притегателен център за активен духовен живот в квартала.

Многобройните концерти, срещи с изтъкнати дейци на културата, традиционните панахиди за Деня на Македония (православния празник Свети Дух), както и много „поседоци” (седенки), са дейности, в които всеки е участник със своя история и песен.

В  НЧ „Гоце Делчев-1927”  има създадени и активно действащи клубове, школи и курсове:

  • Клуб „Болярка” – за народни танци за деца и възрастни;
  • Клуб „Македония”, занимаващ се с миналото на квартала, събира исторически данни и разкази за бежанството и живота в България на македонската диаспора;
  • Литературен салон, представящ автори и литературни произведения;
  • Майсторски клас на Милица Божинова, певица от популярната група „Тоника”;
  • Студио „Поп музика”  – със Соня Тодорова и Александър Александров – Алекс;
  • Школа по пиано за деца;
  • Школа по английски език за деца;
  • Поетът Румен Леонидов дава консултации на младежи, интересуващи се от поезия и писане на есета.

адрес: ул. „Галичник” № 2
телефон: 
02/920-80-18
e-mail:
 viviana.assa@abv.bg

nch-goce-delchev-1
nch-goce-delchev-2

Народно читалище "Епископ Йосип Щросмайер - 2009"

НЧ „Епископ Йосип Щросмайер – 2009” е  новоучредено читалище, регистрирано на територията на район „Илинден” през 2009 г. което все още не разполага със собствена сграда. Дейността си читалището извършва съвместно със Сдружение „Епископ Йосип Щросмайер” и НЧ „Г. С.Раковски – 1925”, чиято материална база – киносалон и лекционна зала, ползва за своите мероприятия.

Въпреки липсата на собствена сграда, младото читалище развива активна културно-просветна дейност, като трябва да се изтъкне неговата заслуга за: издаването и популяризирането на книгата „Епископ Йосип Щросмайер и българите. Хърватският интелектуален елит и София”; отбелязването на 81-годишнината от смъртта на големия хърватски политически деец и приятел на България Стйепан Радич – автор на книгата „Възродена България”  и инициативата за поставянето на неговата  паметна плоча в кв. „Захарна фабрика”; отбелязването на 200 години от рождението на Димитър Миладинов – един от съставителите на сборника „Български народни песни”; отбелязването на 180 години от рождението на Константин Миладинов, съпроводено с организиране на фотоизложба и литературен кът в НЧ „Г.С.Раковски-1925”.

Читалището организира празнични концерти  на лятната сцена в парк „Света Троица” по повод 24-ти май – Денят на славянската писменост и на българската просвета и култура; инициира и взема участие в дейности за откриване на паметник в София на големия български музикант и композитор Дико Илиев; организира тържествено отбелязване през 2010 г. на 195 години от рождението на патрона на читалището – Епископ Йосип Щросмайер; съвместно с Посолството на Република Хърватия в България – открива изложба с фотоси, свързани с неговия живот и дейност в полза на българския народ.

адрес: ж.к. „Света Троица”, бл. 365, вх. Б
телефон: 0886-00-96-48
e-mail: trifon_pavlov@abv.bg

nch-iosip-1
nch-iosip-2
Back To Top
Skip to content