skip to Main Content

Район „Илинден“ отпразнува ИЛИНДЕН

ilinden-praznik

Денят на Св. Пророк Илия – 20. юли, на който по традиция се отбелязва празникът на район „Илинден“, за пореден път събра жители и гости на района в парк „Света Троица“.

Тази година се навършиха 34 години от основаването на района 119 години от Илинденско-Преображенското въстание – най-голямото въстание в българската история и паметно за района, защото първите заселници в него са македонските българи – бежанци от опожарените територии на въстанието 1903 г.

За поредна година Събитието, организирано под мотото „Заедно на Илинден“, беше отбелязано с богата програма, която започна с тържествена панихида пред паметника на Илинденци в парка и продължи с музикална програма на откритата сцена.

Възпоменателният ритуал в памет на геройски загиналите във въстанието се проведе от служител на храм „Света Троица“ и беше последван с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Илинденци.

Развлекателната част на празника беше официално открита от г-н Иван Божилов, кмет на район „Илинден“. Сред официалните гости на събитието беше г-н Владимир Митов – общински съветник, който поздрави илинденци с паметния за тях и всички българи ден.

В музикалната програма, организирана в духа на македонската традиция, взеха участие Ансамбъл „Чинари“, Трио „Булгарина“, Чинари Дръмс, Ансамбъл „Гоце Делчев“, певецът Валентин Велчев – лауреат на Пирин Фолк за миналата година и певецът и водещ Александър Александров – Алекс. Тазгодишният специален гост-изпълнител беше певицата с най-нежния глас от тежката артилерия на българката музика и любимка на публиката МИЛИЦА от Тоника СВ.

Събитието беше част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Празникът приключи късно вечерта с всеобщо веселие, като за пореден път доказа почита на хората към българската история и традиции, които ни обединяват като народ и са наше живо културно наследство – скъпоценност, която всички ние сме длъжни да съхраняваме и предаваме на идните поколения, за да пребъде българският родолюбив дух и култура.

Повече снимки от събитието можете да разгледате тук!

Back To Top
Skip to content