skip to Main Content

Състезания по спортове във виртуална реалност и признание за работата на учителите по физическо възпитание

vr1

На 17 май 2024 г., Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта, Столична община – район „Илинден“ организира състезания по хибридни спортове. Стартът е в 17:00 ч. около и на постоянната сцена в парк „Света Троица“ и ще продължи до 22:00 ч. с ВХОД СВОБОДЕН.

Събитието ще бъде открито от д-р Емил Бранчевски, кмет на район „Илинден“ и ще започне с церемония по награждаване с грамоти за принос на учителите по физическо възпитание и спорт от всички училища в района. Инициативата включва състезания в 17 вида спортове по избор на посетителите и виртуална симулациия на пилотиране в кабина на болид от Формула 1, като мярка за превенция на рисковото поведение и несъобразената скорост по пътищата в реалната градска среда.

Виртуалната реалност и игровите модели са атрактивни и предпочитани от младите хора и подобряват рефлексите, пространственото мислене и ориентиране. Технологията, претворена в спорт на открито развива и отразява пълноценно когнитивните умения на децата и младите хора, които принадлежат на поколенията на „Дигиталните по рождение“ (Digital Natives). Друго предимство на този вид спортове е, че позволяват едновременно физическо движение в обезопасена среда и завладяващо виртуално преживяване. Спортните дисциплини и теми на ескейп стаите са съобразени с възрастовите особености на участниците. За да бъде преживяването още по-интерактивно, на сцената ще бъдат разположени монитори и мултимедиен екран, на които зрителите ще виждат случващото се във виртуалната среда при всеки от играчите. Специални гости ще бъдат шампиони на България по електронни спортове. Мероприятието се осъществява с подкрепата на МКБППМН – район „Илинден“.  Pokana

Събитието е част от концепцията за съвременни младежки дейности на районната администрация, отворена към индивидуалните качества, потребностите, интересите и талантите на децата и младите хора.

vr-motionvr01vr04

 

 

Back To Top
Skip to content